MÔŽE KRESŤAN NAVŠTEVOVAŤ PSYCHOLÓGA?

Keď som si čítala komentáre ku článkom o depresiách, jeden fakt múdry chalan napísal niečo typu: “v prvom rade, človek s depresiami by mal hľadať odbornú pomoc. Hodila by sa napríklad psychologička” a fest sa mi to páčilo. Naozaj.
A včera som čítala jedno storíčko, čo ma tak namotivovalo trošku si o tom š Vami popísať.
Nie som však žiaden odborník, kňaz, takže môj názor je úplne subjektívny (ale o tejto tematike som sa radila s mnoho kompetentnými duchovnými ľuďmi.  ) Som iba obyčajné dievča s osobnou skúsenosťou. 

Tvoj stres nemusí prejsť až do úzkosti alebo panických záchvatov na to, aby si s tým niečo robil.

Nechcela by som toto písaníčko škatuľkovať iba o depresiách ,úzkostiach, OCD, etc.. Ale túžim tento článok písať aj pre Teba, ak sa po tichu každý deň neznášaš a nevieš so sebou viac existovať, ak prežívaš nadmerné stresy, ktoré menia kvalitu tvojho života, ak máš pocit, že dlho stojíš na jednom mieste a nevieš ako ďalej, ak sa v tvojom živote opakujú stále tie isté motívy (tie isté vzťahy, situácie..), ak si jednoducho zmätený, zničený…
Chcem Ti povedať, že Tvoj stres nemusí prejsť až do úzkosti alebo panických záchvatov na to, aby si s tým niečo robil a tvoj smútok do depresií.

Keď som ja začala rozmýšľať nad psychologičkou, mala som nenormálny strach. Mala som strach z toho, že tam prídem a ona mi povie: Girl, nič ti nie je, choď domkov a urob si čajík.
Neboj sa, hocikto by si sadol do tohto kresla, určite by sa našlo niečo, prečo by ho objednala na druhé sedenie!
Mala som strach z toho, či je to ok po duchovnej stránke. Počula som mnoho ľudí hovoriac: Psychologička? Si normálna? Veď Boh je lekár, On pozná Tvoje srdce a On ťa uzdraví.

Zdroj:Unsplash.com

Boh je môj lekár, On ma uzdraví?

Súhlasím, naozaj s tým súhlasím. Iba On sám ma uzdraví z mojich rán. Ale aby ma On mohol uzdraviť, musím celé moje srdce predniesť na svetlo. Chápeš? Ak máš zlomenú nohu, tiež povieš: Blbosť, nepôjdem ku lekárovi, Boh je môj lekár, On ma uzdraví? Nie, rýchlo sadáš do auta a utekáš do nemocnice a v modlitbe prosíš Pána, aby sa staral. Jasné, uzdraví, skrz prácu lekára. Chápeš? Ako môžeš mať uzdravené srdce, keď máš chorú myseľ? Keď ťa Tvoja vlastná hlava vkuse ponára. Potrebuješ pomôcť, aby si sa naučil o veciach rozprávať, inak zmýšľať, aby si vedel, že je v poriadku cítiť sa ako sa cítiš. Presne na to je tu.

To je miesto, kde sa na Teba nikto nehnevá, keď povieš, čo cítiš. Nikto ti nepovie: Ale no, nemáš dôvod sa tak cítiť. Môže to byť tvoje safe place, kde povieš všetko, čo cítiš, čo ťa trápi, zožiera a nikto ti na to nepovie niečo typu: no tak , joj, už tak nezmýšľaj. Pretože ten človek sa bude snažiť pochopiť tvoje srdce, pochopiť, čo ťa trápi a nechá ťa, aby si si utriedil svoje myšlienky. Bude na teba pozerať ako na celok, ale jednako bude spoznávať tvoje srdce kúsok po kúsku. A neboj sa, nebude ťa nútiť rozprávať o veciach, ktoré ešte nechceš rozoberať. Bude to v poriadku. Si to ty, iba ty sám. Sám sebou. Sám so sebou. Je to fajn.

Psychologička? K nej chodia ľudia, čo nemajú kamarátov


Možno máme nesprávnu predstavu o tom, ako to chodí. Možno máš pocit, že prídeš ku psychologičke a ona ti povie: toto nerob, tak nerozmýšľaj, tak sa nesprávaj. Nie! Ona sa ťa bude pýtať: a zlatko, prečo sa tak cítiš?
Nepríde Ti toto ako miesto, ktoré Ježiš pripravil pre to, aby Ťa mohol uzdraviť? Nepríde Ti toto ako miesto, kde sa môžeš pohnúť ďalej, kde sa môžeš rozvíjať, začať chápať a pomaly začať milovať?

Počul si niekedy vetu : Ku psychológovi chodia ľudia, čo nemajú kamarátov?
Blbosť. Mám najlepších kamarátov pod slnkom, mám kamarátov, akých si nezaslúžim, kamarátov, čo sa starajú, pýtajú a pomáhajú mi tak ako som ani nesnívala. Mám pri sebe takých ľudí, čo sa za mňa tak modlia, že wau.
A AJ NAPRIEK TOMU. Tvoji kamoši ti chcú pomôcť, ale nedokážu. Nedokážu s Tebou rozprávať tak, ako by s tebou dokázal rozprávať hotový odborník. Odborník, ktorý rozumie, prežil si svoje a hlavne počul toľko vecí, že sa tej tvojej maličkosti vôbec nebojí. 

Zdroj:Unsplash.com

Nemusíš byť na to sám.

Neskutočne som mala strach z toho, čo si pomyslia ľudia, ak to zistia. Milovaný, chcem Ti povedať, že o tom nemôže a nebude vedieť nikto okrem toho, komu to sám povieš. Chápeš? O tom, že chodím ku psychologičke vie iba pár najbližších ľudí z môjho života. Ja sama som si vybrala komu o tom poviem. A popravde, moja rodina o tom ani len nemá tušenia. Ja sama som sa rozhodla, komu o tom poviem. Je to v poriadku.
Ak sa bojíš reakcie svojich najbližších, chcem ti povedať, že oni vidia, že nie si v poriadku. A tí moji najbližší povedali: yes, konečne! Pretože videli, že je mi už dlho veľmi zle a nedokázala som z toho von. Boli radi, že som sa odvážila urobiť niečo, čo mi pomôže.

Chcem Ti povedať, že NA TO NEMUSÍŠ BYŤ SÁM. Tam vonku sú ľudia, ktorí ti dokážu pomôcť, dokážu pozdvihnúť Tvoju dušu. Nemusíš byť na to sám. Nemusíš.
Viem, aké to je. Viem, aký máš strach. Ale chcem Ti povedať, že jeden z najlepších pocitov a vecí, čo som mohla urobiť, bolo ísť ku psychologičke a povedať: NIE SOM OK A POTREBUJEM POMOC. Jedna z najlepších vecí, ktoré som urobila, bolo, že som si tam sadla a jednoducho povedala, čo cítim, ako to cítim, prečo to cítim a ako som zúfalá, že z toho nedokážem von.

Nespolieham sa na to, že ma moja psychologička uzdraví.

Zaslúžiš si ten pocit. Zaslúžiš si ten pocit, že možno je možnosť, že všetko bude ok. Zaslúžiš si cítiť, aspoň na chvíľu pokoj a nádej, že je tam niekto, kto vie ako ti pomôcť. Zaslúžiš si to!
Zaslúžiš si pocítiť ten pocit istoty , lebo sama viem, aké je zožierať sa deň čo deň myšlienkami: Nič ti nie je. Proste, buď normálna, tak ako doteraz. Nič ti nie je, si smiešna. !
Ale milovaný, zaslúžiš si vedieť, čo sa s tebou deje a prečo sa cítiš tak mizerne!

Nie, nespolieham sa na to, že ma moja psychologička uzdraví. Nespolieham sa na to, že tam nájdem odpovede. Avšak to je miesto, kde môžem byť sama so sebou , zabudnúť na celý svet a hodinku nechať moje srdce kričať. Hovoriť o sebe a nechať sa byť sama so sebou v plnosti. Ale. Deň čo deň som pri Ježišovi a On je ten, na koho čakám.


(A ak hovoríme o depresiách…, je mega dôležité, neriešiť to len so psychologičkou, ale aj skrz kňaza a duchovné vedenie, skrz modlitby za uzdravenie a oslobodenie!)
Ja si myslím, že Boh chce, aby sme sa chytali všetkého, čo nám môže pomôcť vydržať boje, tlaky, bolesť. Aby sme hľadali pomoc všemocne a chytili sa všetkého, čo nám ON PONÚKA.! A verím, že Boh môže a robí zázraky aj skrz psychológov, psychiatrov a terapeutov.

Je ok, nebyť ok a nechať si pomôcť.

Ja som napríklad hľadala veriacu psychologičku, ale podľa mňa je to aj o preferenciách. Pre mňa to bola neodlúčiteľná časť, pretože sa s ňou jednako zdieľam aj o modlitbe a hlavne pozná aj duchovný svet. Nevedela by som si predstaviť, žeby som svojej psychologičke nemohla hovoriť o Ježišovi. Avšak, naozaj je to o preferenciách. Iba si dávaj potom pozor, aby sa názory tvojho psychológa nebili s tými tvojimi . Buď slobodný.

Svedectvo: Musel sa znova narodiť.

Prečítaj si viac


Je ok, nebyť ok a nechať si pomôcť. Neboj sa, prosím, už dosť bolo strachu.

Dúfam, že ťa tento článok presvedčil urobiť tento krok, ak to potrebuješ.
Urob krok vpred. Nemusíš byť sám na tak ťažké veci.

Žehnám Ti odvahu v mene Ježiš!

Ježiš za Teba bojuje.

Prosím, neboj sa. +

Zdieľaj tento článok:

Share on facebook