AKO BYŤ PRIATEĽOM ČLOVEKU, ČO TRPÍ DEPRESIOU?

Vraví sa, že 1 z 3 ľudí v miestnosti určite trpí depresiou.
Ale čo ak nie si ten jeden, ale máš toho jedného pri sebe?

Mnoho sa rozpráva o tom ako prežiť s depresiou, najmä o tom ako s ňou bojovať.. Ale čo ak ňou netrpíš, no deň čo deň vidíš trpieť niekoho na kom ti fest záleží?

Čo vlastne človek v depresii potrebuje? “Čo od Teba chce”?


Prv chcem, aby si pochopil, aké to je naozaj mať depresiu.

Nie je to jedna zlá nálada. Depresia je nekonečný kruh neznesiteľnej bolesti a prázdnoty bez hlbšieho dôvodu.
Čo Ti je?
Ja neviem.
A naozaj…naozaj nevie. Zo dňa na deň sa všetky dni premenili na zlé. Každá maličkosť sa stáva ťarchou. Vstať ráno z postele? Ťarcha. Upratať si šuflík? Stojí ho to snáď 15-minútový rev. Občas je ťažké vstať a ísť sa najesť. Prečo? Kde to začalo? Ani sám nevie, naozaj. Jedného dňa veci prestávali dávať zmysel. Človek trpiaci depresiou nechce zomrieť. IBA NECHCE ŽIŤ. A ver mi, je viac zmätený sám so seba ako Ty z neho. Netušiac, čo vyvolalo ten panický záchvat, prečo znova strávil celú prestávku splakaný na WC, snažiac sa zhlboka dýchať.

Čo Ti je?

Neviem. Nič. Všetko. Je mi to jedno.

Veľa ľudí si myslí, že depresia je o najmä o tom, že veľa premýšľaš. Ver mi, nepremýšľam takmer vôbec. Som unavená z premýšľania, pravdupovediac, keď ležím v posteli a pozerám na strop, naozaj iba ležím v posteli a pozerám na strop. Potom sú noci, kedy sa idem zblázniť, pretože moja myseľ je spinning over and over. Moje srdce je premožené brutálnou bolesťou, strachom a vlastne. aj mi to je úplne jedno. Vidíš aké to je smiešne? Strašne je to smiešne. Som smiešna. Naozaj. Prečo to robím? No idea. Hnevám sa.

Naozaj sa väčšinu času hnevám sama na seba, pretože sa takto cítim. Pretože si nedokážem pomôcť. Pretože sa zas a znova nedokážem postaviť z postele. Bolí ma, že kazím náladu vôkol seba. Bolí ma, že znova ostávam radšej doma, pretože viem, že aj tak budem smutná a bude to na nič. Bolí ma, že zabúdam na narodeniny mojich priateľov, že zabúdam na dôležité dátumy v ich životoch. Bolí ma, že som sa už mesiace nezasmiala z radosti. Som z toho zmätená a smutná. A naozaj túžim byť v poriadku, iba neviem ako. Nechcem žiť. Ani teraz, ani o dva dni. Nechcem sa ráno prebudiť. Nechcem byť človekom. Nechcem, aby to bolo poriadku, pretože ma zvádza depresia, že i tak sa budem cítiť rovnako.

Ver mi, aj keby sa práve teraz splnil môj celoživotný sen, vôbec by mi to neprinieslo ani štipku radosti. Je mi to úplne jedno. Aj tak je to úplne zbytočné.
A to je tak stotina z môjho dňa.
Veľa ľudí si myslí, že v depresii proste veľa premýšľaš. Občas áno, ale prosím, nehovor slová typu: Nepremýšľaj nad tým. Nechaj to tak. Zbytočne nad tým premýšľaš.
Áno, viem. viem, viem, viem. Ale naozaj sa nedokážem zastaviť.

Podľa mňa si počul tisíc vecí, čo nerobiť a nehovoriť pri človeku s depresiou…

Čo máš vlastne robiť?

Chcem ti povedať, ako niekto, kto to sám prežíva, že človek s depresiou v skutočnosti nechce počuť nič.

Zdroj:unsplash.com

Väčšinou Ťa úprimne nechce mať ani vo svojom okolí, pretože sa bojí, že sa pred tebou úplne zrúti. Preto sa väčšinou ponáhľa domov. A hneď ako padne na posteľ, fest túži, aby si bol pri ňom. Nechce byť s nikým, ale ani sám so sebou. Nechce byť s ľuďmi, ale ešte viac NECHCE BYŤ SÁM.

Väčšinou sa nechce vyrozprávať. Nechce sa rozprávať o tom, ako sa cíti. Mnohokrát iba potrebuje počuť nejaké funny historky, občas potrebuje, aby si ticho sedel. S ním. Nič viac. Počúvaj jeho srdce.
Ak sa potrebuje vyrozprávať, väčšinou za tebou nepríde. Ale potrebuje, aby si ho ty sám vzal preč a v tichosti čakal, pokiaľ nezačne.

Človek v depresii potrebuje cítiť, že ak sa naň pozrieš, nevidíš depresiu. 


Ja viem, že máš svoj život, aj teba niečo trápi, ale ak môžeš . Skús byť väčšinou ticho a počúvať jeho srdce. Pozeraj mu do očí, tam nájdeš množstvo odpovedí na to, ako sa máš práve správať.
Buď veľmi citlivý, veľmi pozorný. Naozaj, prosím.
Mnohokrát stačí, iba ak budeš pár minút ticho. Uvidíš, do 5 minút bude plakať v tvojom náručí.
Nepotrebuje počuť tvoje slová. Potrebuje cítiť tvoj support, tvoju starostlivosť, aby cítil, že aj napriek temnote, nikdy neostal zavrhnutý. Potrebuje cítiť, že ho nikto neodsudzuje.

Zdroj:Unsplash.com


Človek v depresii potrebuje cítiť, že ak sa naň pozrieš, nevidíš depresiu. Že v ňom vidíš rovnakého človeka ako bol predtým.
Pretože sám sa vidí pod maskou depresie. Ukáž mu pravdu.

Človek s depresiou, nepotrebuje počuť Tvoje slová. Potrebuje počuť Tvoje srdce kričať: Záleží mi na Tebe. Budem tu ticho sedieť a budem čakať, pretože na Tebe úprimne záleží.

Potrebuje cítiť, že hoc nevieš aké to je a čo prežíva, že si uvedomuješ jeho ťarchu.

Prosím. Nikdy sa netvár, akoby o nič nešlo. Nikdy sa netvár, akoby to malo byť len tak v pohode. Týmto mu dáš iba pocítiť, že robí z komára somára. A ver mi, on to sám vie. Vie a fakt je totálne zmätený. Ale nepotrebuje to počuť a cítiť z Tvojho pohľadu.
Potrebuje cítiť, že hoc nevieš aké to je a čo prežíva, že si uvedomuješ jeho ťarchu. Ubezpečuj ho, že bude v poriadku, ale prosím netvár sa, akoby to bola maličkosť. Pretože on sa práve cíti, akoby držal váhu celého sveta, ktorá ho neznesiteľnou bolesťou zatláča ku dnu.

Ak je kresťan, určite sa ho nezabúdaj pýtať, či sa zaňho môžeš pomodliť. Je to veľmi vzácne, ak sa za teba prihovárajú priatelia dvihajúc ruky k Otcovi, ak vidíš, že im na tebe tak záleží, že majú odvážne srdce modliť sa za teba týždeň čo týždeň. Že veria Tvojmu uzdraveniu. Prosím, nevzdávaj to .

Boh zničil moju depresiu

Prečítaj si viac

Chcem Ti povedať, že si bude vážiť každé tiché objatie, každú modlitbu, každú maličkosť.

Potrebuje Ťa, aj napriek tomu, že sa často tvári akoby nič. Veľmi Ťa potrebuje.

Nevzdávaj sa! Príde aj Tvoja odmena. Každý tvoj skutok pre tvojho priateľa, Boh vyberie na svetlo a oslávi to veľkým víťazstvom. A ty budeš v nebi veľmi odmenený za túto pomoc. Boh to myslí vážne !

Zdieľaj tento článok:

Share on facebook