VIAC ZLA AKO DOBRA

O čom hovorím ? O niečom, čo ľudstvo robí už od nepamäti. Povery nás sprevádzajú a my sa s nimi stretávame či chceme alebo nie. Odpľuť si, keď vidím čiernu mačku, chytiť sa za gombík, keď vidím kominára- však mi to prinesie šťastie. No potom sú tu tradície, ktoré sú podľa mňa v mnohom veľmi nebezpečné. Najmä, keď prerastú v strach, že ak ich nedodržím, stane sa niečo zlé.

Povery, ktoré nás zväzujú

Aby na Silvestra nič neviselo, pretože to nosí nešťastie, aby sme na Nový rok nejedli nič z hydiny, lebo nám uletí šťastie. A preto na Silvestra nerobíme nič iné, iba veci z vešiakov skladáme na kôpky…. (prosím, prečo ??  ).. OK, možno sú to tradície, ale v mnohom vidím nebezpečenstvo, najmä ak nás to príliš opantá. Človeče, to či na Nový rok zješ bravčové alebo kuracie mäso na šťastí nič nezmení. A naschvál si 1. Januára dám pečeného holuba a kuracie špeciality. (Kto sa pridá ?)

Presne som si písala, čo musím v danú hodinu urobiť, aby to neprinieslo nešťastie

Týmto článkom nechcem nikoho súdiť. Ja na to nemám ani najmenšie právo. Nemám právo súdiť niečo, čo som robila aj ja. Dosť intenzívne som im verila a až prehnane dodržiavala. 3X skontrolovať zámku (ak som to urobila 4x, musela som k tomu pridať ďalšie 2 razy, aby sa to rovnalo násobkom troch), zaklopať na drevo, odpľuť si, keď vidím čiernu mačku či chytiť sa červenej, keď počujem sanitku. A priam fanaticky sa držať pravidiel a stereotypných vykonávaní činností, ktoré ak by som presne nezopakovala od začiatku do konca, prinesie mi to smolu. Presne som si písala, čo musím v danú hodinu urobiť, aby to neprinieslo nešťastie (nie, neviem prečo som to robila). A robila som to aj dlho po mojom obrátení.

Zdroj:Unsplash.com

Kým som nezistila, ako nebezpečné to je a ako ma to obmedzuje. Keď som priam šialene hľadala červený kus látky, oblečenia pritom ako som počula sanitku. A najmä to neustále kontrolovanie zámky- keď som nestíhala na spoj   (poväčšine som ho nestihla)..

A čo ma najviac mrzí sú červené šnúrky proti urieknutiu, ktoré nás majú „chrániť“ od zlého. Dovolím si tvrdiť opak. Vovádza nás do rúk Zlého. Nikoho nesúdim, nosila som ju aj ja a pripisovala jej moc, ktorú kus šnúrky nikdy mať nebude. Naozaj, kus šnúrky hoc aj diamantmi vykladaná nás nikdy neochráni od zlého.

Veď „Ja som Pán Boh Tvoj, nebudeš mať okrem mňa iných bohov, aby si sa im klaňal.“  

(Ex 20, 2-5)

Víťazstvo kríža

Prečítaj si viac

Chceš nosiť niečo, čo ťa ochráni ? Dobre. Daj si posvätiť krížik, medailón Panny Márie, škapuliar či ruženec. A vedz, že nie medailón, nie krížik, ale tí, ktorí sú na ňom ťa ochránia. 

Zdieľaj tento článok:

Share on facebook